Европейската комисия даде положителна оценка на плана на България за възстановяване

...
Европейската комисия даде положителна оценка на плана на България за възстановяване
Коментари Харесай

 ЕК одобрява плана на България за възстановяване и устойчивост в размер на 6,3 милиарда евро

Европейската комисия даде позитивна оценка на проекта на България за възстановяване и устойчивост.

Това е значима стъпка, която основава условия Европейски Съюз да отпусне 6,3 милиарда евро под формата на безплатни средства по линия на Механизма за възобновяване и устойчивост (МВУ). Това финансиране ще подкрепи осъществяването на решителните ограничения за вложения и реформи, обрисувани в проекта на България за възобновяване и резистентност. То ще играе решаваща роля, с цел да може България да излезе по-силна от пандемията от COVID-19.

Комисията оцени проекта на България въз основа на критериите, избрани в Регламента за МВУ. В разбора си Комисията обърна внимание по-специално на това дали вложенията и промените, съдържащи се в проекта на България, поддържат екологичния и цифровия преход; дали способстват за дейно справяне с откритите от европейския учебен срок предизвикателства; и дали укрепват капацитета за напредък, основаване на работни места и икономическата и обществената резистентност.

Гарантиране на екологичния и цифровия преход на България

В оценката на Комисията се установи, че проектът на България посвещава 59% от общия размер на отпуснатите средства за ограничения в поддръжка на задачите в региона на климата. Това включва обилни вложения за ускорение на декарбонизацията на енергийния бранш, утрояване на производството на електрическа енергия от възобновими източници до 2026 година, създаване на огромен потенциал за предпазване на електрическа енергия, понижаване на излъчванията на парникови газове от енергийния бранш с 40% до 2025 година и установяване на рамка за последователното унищожаване на въглищата. Планът обгръща също по този начин поддръжка за саниране на сградния фонд за повишение на енергийната успеваемост, както и целенасочени промени за улеснение на такива вложения. Насърчава се и устойчивият превоз. Мерките в региона на ръководството на водите и опазването и възобновяване на биологичното многообразие също ще бъдат от основно значение в подтекста на задачите на екологичния преход.

В оценката на Комисията на проекта на България се установи, че в него 26% от общия размер на средствата се отделят за ограничения в поддръжка на цифровия преход. Това включва вложения в цифрова съгласуваност, цифрови умения, цифровизация на обществената администрация и на предприятията, както и цифровизация на транспортния и енергийния бранш. Подкрепата за разгръщането на широколентова инфраструктура в цялата страна ще спомогне за превъзмогване на цифровото разделяне и ще даде опция за по-добър достъп до онлайн услуги.

Укрепване на икономическата и обществената резистентност на България

Комисията смята, че проектът на България включва необятен набор от взаимно подсилващи се промени и вложения, които способстват за ефикасното справяне с всички или със забележителна част от икономическите и обществените провокации, обрисувани в характерните за страната рекомендации, отправени към България. Той съдържа всеобхватни ограничения за битка с корупцията, в това число промени за гарантиране на отчетността и наказателната отговорност на основния прокурор, подсилване на институциите за битка с корупцията и повишение на прозрачността и конкуренцията в региона на публичните поръчки, както и промяна за възстановяване на ръководството на държавните предприятия. Планът включва също по този начин промени и вложения за поощряване на общественото приобщаване, по-специално посредством подсилване на пригодността и обсега на схемата за най-малък приход, посредством възстановяване на даването на претовареност и обществени услуги и тяхната интеграция, посредством модернизиране на дълготрайните грижи и посредством поддръжка за секторите на културата и творчеството.

Планът на България включва ограничения за модернизиране на лечебните заведения и медицинските заведения, основаване на система за въздушен превоз за незабавна помощ, създаване на амбулаторни отделения в отдалечени региони и региони с незадоволително обслужване и за справяне с дефицита на здравни експерти в цялата страна.

Планът съставлява уравновесен отговор на икономическото и общественото състояние в

България, като по този метод способства по подобаващ метод за всичките шест стълба, посочени в Регламента за МВУ.

Подкрепа за водещи планове за вложения и промени

В проекта на България се оферират планове във всички седем европейски водещи области. Това са съответни капиталови планове, ориентирани към общи за всички страни членки въпроси в области, които основават работни места и напредък и са нужни за екологичния и цифровия преход.

Например България предложи стратегия на стойност 924 милиона евро за саниране на частни и публични здания за възстановяване на енергийните им характерности. Това ще понижи търсенето на първична сила в страната, ще ограничи разхищението на сила, ще понижи въглеродните излъчвания, като в същото време ще обезпечи позитивни обществени, здравни и екологични последствия. В поддръжка на цифровия преход 297 милиона евро ще бъдат вложени в цифровизацията на обществената администрация, а 270 милиона евро ще бъдат вложени в широкомащабното разрастване на цифрова инфраструктура, като по този метод ще се усили покритието на мрежите с доста огромен потенциал в цялата страна, в това число в селските и едва обитаемоте региони.

В оценката на Комисията също по този начин се установи, че нито една от ограниченията, включени в проекта, не нанася обилни вреди на околната среда в сходство с условията на регламента.

Комисията смята, че въведените от България системи за надзор са подобаващи за отбрана на финансовите ползи на Съюза. Планът дава задоволително детайлности за това по какъв начин националните органи ще предотвратяват, откриват и поправят случаи на спор на ползи, корупция и измами, свързани с потреблението на средствата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР